Марки стали

Якість ножа складається з багатьох параметрів, не останню роль в яких грає дизайн, форма леза і тип заточення, але все ж основним, визначальним параметром є матеріал, з якого виготовлено лезо.
Кількість сталей, які використовуються в ножовому виробництві, дуже велике. Це пов'язано як з тим, що в кожній країні склалися свої традиції і принципи сталеваріння, так і з тим, що для задоволення ринку регулярно з'являються нові марки сталі, відмінні за своїми показниками від попередників. У наш час переважна більшість ножів виготовляються не з високо вуглецевої сталі, як раніше, а з нержавіючої. Завдяки досягненням металургії та використання додаткових елементів, вона не поступається по ріжучих властивостей вуглецевої і в той же час відмінно переносить вологість і не вимагає постійного догляду, що також є важливим нюансом.
Перш ніж розпочати аналіз сталей різних марок, слід сказати – немає безумовно "поганих" сталей, як немає і однозначно "кращих". Кожна сталь – це комплекс властивостей, який відповідає тим чи іншим умовам. Майстерність металургів і сталеварів полягає в тому, щоб досягти максимальних показників, але в той же час зберегти баланс, оскільки домогтися максимуму у всьому неможливо. М'яка сталь відносно швидко втрачає заточку, але дозволяє відновити її за лічені хвилини. Надмірно тверда сталь схильна до сколам. Якщо хімічний склад занадто складний, виникають складнощі з обробкою сталі, ускладнюється її виробництво, а значить і ціна – і так далі. Ті сплави, в яких вдається досягти значних досягнень відразу за кількома показниками, як правило, являють собою значне технологічне досягнення і суттєво впливають на ціну самого ножа.
420J2 – японська сталь, довгий час що використовується при виробництві ножів різними компаніями. З-за своєї доступності, простоти обробки і значного поширення виробники ножів використовують її як самостійно, так і в складі композитних сплавів, де 420J2 грає роль обкладки, укладаючи всередині більш тверду сталь.
420HC (High Carbone – «високо-вуглецевий») – один з популярних сплавів, що використовуються для масового виробництва ножів в останні роки. Багато відомі виробники воліють цю сталь з-за її низької вартості, легкості обробки, достатньої для середнього ножа міцності і хорошою анти-корозійною живучості. Сталь 420HC непогано тримає ріжучу кромку, однак час від часу потребує заточування, поступаючись в цьому сталям більш високого класу, ніж з неї легко переточувати.
12С27 – шведська нержавіюча сталь, по властивостях схожа з 420НС. Вона не може похвалитися видатними за рамки сплавів такого класу характеристиками, але в своєму роді є якісною і придатної для використання при виробництві ножів різного призначення. Також вона традиційно відома «чистим складом» – тобто відсутністю будь-яких сторонніх домішок.
3Cr13 – китайська нержавіюча сталь, що представляє собою модифіковану сталь марки 440А, загартовану до твердості приблизно 57 HRC. Завдяки підвищеному вмісту вуглецю її ріжучі властивості перевершують 420J2, але поступаються 420НС. Вона використовується на ножах середньої цінової категорії різних виробників.
440А – 440 B – 440C– вміст вуглецю в цих сталях йде по наростаючій, відповідно А (0.75%) , B (0.9%) і З (1,2%).440C є відмінною високо-технологічної нержавіючої сталлю, як правило вона гартується до 56-58 HRC. Всі три добре пручаються корозії, (440A є найбільш стійкою до іржі). Сталь 440С довгий час була стандартом якісної нержавіючої сталі для ножів, вона поширена і має заслужену репутацію, але вона також є і найбільш дорогою з перерахованого ряду. Стали 440А і 440В також є якісними сплавами, добре витримують навантаження.
8Cr13MoV – китайська сталь, характерна для лінійки ножів Byrd компанії Spyderco. Це сталь з досить високим вмістом вуглецю, хрому, ваннадия і молібдену, вона добре тримає заточення і в той же час легко заточується.
8Cr14MoV – китайська сталь, аналогічна до попередньої, у тому числі і за хімічним складом. Наявність в неї більшого, ніж у 8Cr13MoV кількості хрому дозволяє їй поєднувати такі ж ріжучі та міцнісні якості з поліпшеною анти-коррозиной захистом.
AUS-4 – японська сталь, ножі з якої поширені незначно. Її можна порівняти зі сталлю 420J2, однак вона за визначенням не володіє достатньою жорсткістю через незначно вмісту в сплаві вуглецю. Ніж з такої сталі легко правити і заточувати, але він також досить швидко втрачає свою заточку.
AUS-6 – AUS-8 – AUS-10 – це японські нержавіючі сталі, приблизно порівнянні з 440A (AUS-6.65% вуглецю), 440В (AUS-8.75% вуглецю) і 440C ( AUS-10, 1,1% вуглецю) відповідно. Широке використання сталі AUS-8 зробило її популярною і, хоча вона не тримає міцність на рівні ATS-34, багато відзначають її видатну зносостійкість. AUS-10 має приблизно таке ж вміст вуглецю, як і 440C, але містить менше хрому, тому є трохи менше корозійно-стійкої. Всі перераховані сталі містять до чверті відсотка ванадію, що дозволяє підвищити зносостійкість.
ATS-34 і 154CM – одні з найбільш сучасних високо-технологічних нержавіючих сталей. 154СМ є оригінальною американської сталлю, її видатні показники роблять її також і досить дорогий, вона використовується далеко не в кожному ножі. ATS-34 є продуктом японської корпорації Hitachi і за своїми показниками дуже близька до 154СМ. Сталь цих марок зазвичай гартується до 60 HRC і при цій твердості поводиться стабільно, зберігаючи високу жорсткість, однак вони не так стійкі до іржі, як стали серії 440. Ці стали по праву можна вважати одними з найкращих на сьогоднішній день.
H-1 – нержавіюча сталь, характерна для ножів компанії Spyderco. Завдяки своєму незвичайному хімічним складом володіє підвищеною корозійною стійкістю, в тому числі в море, де кількість солі підвищується. Також може похвалитися високими ріжучими характеристиками і здатність довго утримувати заточку. Вона досить складна в обробці, тому застосовується відносно рідко, найчастіше – при виробництві професійних ножів для яхтсменів, моряків та ін.
3G – шведська пакетна (композитна) порошкова сталь останнього покоління, одна з кращих у своєму класі. Високий вміст вуглецю (1,4%) надає їй необхідну для ножового» сплаву твердість і жорсткість, а додаткові домішки сприяють високій опірності корозії, хорошою ударної в'язкості і зносостійкості.
S30V (повна назва – CPM S30V ) є нержавіючої мартенситної порошкової сталлю, яка була розроблена Дикому Барбером у співпраці з відомим виробником ножів Крісом Ривом. При виготовленні цієї сталі формуються карбіди ванадію, властивості яких додає сталі більшу міцність, ніж застосування карбідів хрому. Крім цього карбіди ванадію дозволяють домогтися більш досконалого зерна сталі. Ця сталь швидко заслужила популярність і в даний момент широко використовується при виготовленні ножів багатьох компаній.
D-2 – сучасна інструментальна сталь, яку іноді називають "напів-нержавіючої". Вона має достатньо високий вміст хрому (12%), але все ж його кількість недостатньо для того, щоб класифікувати цю сталь як нержавіючу. Незважаючи на це по параметру «корозійна стійкість» вона далеко перевершує будь-які вуглецеві сталі. Також вона володіє високою міцністю, що дозволяє протягом довгого часу зберігати ріжучу кромку.
ZPD-189 – японська порошкова сталь найвищої категорії. Вона поєднує в собі дуже високу твердість, що не має на даний момент аналогів серед інших марок сталі, але разом з тим володіє значною міцністю, ударною в'язкістю. Така сталь застосовується лише кількома компаніями на кращих моделей ножів з асортименту, за вартістю вона перевершує всі аналоги.
CPM S35VN є мартенситної нержавіючої сталлю і розроблена як покращений варіант CPMS30V по ударній в'язкості. Крім того, дану сталь легше обробляти і полірувати, ніж CPMS30V. Її хімічний склад збалансований таким чином, щоб утворилися карбіди ванадію і ніобію, хрому. Це робить CPM S35VN на 15-20% твердіше, ніж CPMS30V без втрати зносостійкості. Покращена міцність CPMS35VN робить її більш стійкою до викришування. Карбід вольфраму і карбід ніобію по зносостійкості ефективніше, ніж карбід хрому, тому сталь леза краще тримає крайку порівняно із звичайними высокохромированными сталями, такими як 440С і D2.Процес CPM дозволяє робити дуже однорідну, високоякісну сталь, яка характеризується чудовою стабільністю, однорідністю і жорсткістю у порівнянні зі сталями традиційного виробництва плавок.
VG-1 – Характеристика сталі з урахуванням вхідних в неї елементів (характеристика кожного елемента окремо +1. Наприклад: в склад сплаву входять 4 елементи (вуглець, хром, марганець, кремній), кожен із яких характеризується Міцністю, значить – Міцність+4, а якщо один з них характеризується Крихкістю, значить просто – Крихкість): Міцність+3. Твердість+4. Зносостійкість+2. Схильність до корозії. Корозійна стійкість+3. Крихкість. Жароміцність+2. Приблизна міцність по Роквеллу 56-58 HRC
VG-10 – Характеристика сталі з урахуванням вхідних в неї елементів (характеристика кожного елемента окремо +1. Наприклад: в склад сплаву входять 4 елементи (вуглець, хром, марганець, кремній), кожен із яких характеризується Міцністю, значить – Міцність+4, а якщо один з них характеризується Крихкістю, значить просто – Крихкість): Міцність+6. Твердість+6. Зносостійкість+4. Схильність до корозії+2. Корозійна стійкість+3. Крихкість+2. Жароміцність+3. Збільшує ефект інших елементів. Знижена зносостійкість. Така ж хороша сталь як і ATS-34 в утриманні заточування і така ж нержавіюча. Приблизна міцність по Роквеллу 59-61 HRC.
М390 – Нержавіюча сталь M390 і лезо з нього володіють понад високою продуктивністю, чудовою ріжучою здатністю і зносостійкістю з-за її структури з високою концентрації ванадію і карбідів хрому. Унікальний порошковий металургійний процес виробництва сприяє рівномірному розподілу карбіду в інших балансуючих хімічних елементах сталі, що робить сталь M390 дуже популярну серед користувачів і ножеделов.
Сталь M390 використовується в хірургічних ріжучих інструментах, скальпелях, пилках, ножах і приладах, принципово вимагають високих характеристик і властивостей. Якщо сталь M390 використовують для виготовлення ножа, клинок точно буде володіти підвищеною корозійною стійкістю, так як у складі стали дуже висока концентрація хрому. Також варто відзначити, що дана сталь широко використовується в промисловості для виробництва різноманітних бурильних установок і машин, що виконують складний процес свердління твердих матеріалів.
N690 – Характеристика сталі з урахуванням вхідних в неї елементів (характеристика кожного елемента окремо +1. Наприклад: в склад сплаву входять 4 елементи (вуглець, хром, марганець, кремній), кожен із яких характеризується Міцністю, значить – Міцність+4, а якщо один з них характеризується Крихкістю, значить просто – Крихкість): Корозійна стійкість+3. Твердість+6. Міцність+6. Жароміцність+3. Зносостійкість+4. Схильність до корозії. Крихкість+2. Збільшує ефект інших елементів. Приблизна міцність по Роквеллу 58-60 HRC.
20cv – Характеристика сталі з урахуванням вхідних в неї елементів (характеристика кожного елемента окремо +1. Наприклад: в склад сплаву входять 4 елементи (вуглець, хром, марганець, кремній), кожен із яких характеризується Міцністю, значить – Міцність+4, а якщо один з них характеризується Крихкістю, значить просто – Крихкість): Корозійна стійкість+2. Твердість+4. Міцність+3. Жароміцність+2. Зносостійкість+3. Схильність до корозії. Крихкість. Підвищений вміст хрому і взагалі вміст вольфраму збільшує Міцність. Приблизна міцність по Роквеллу 58-63 HRC
14c28n – При розробці сталі Sandvik сильний акцент був зроблений на застосування в якості матеріалів для клинків. Це означало, що при виробництві був зроблений упор на поліпшення показників твердості сталі, гостроти леза і стабільності ріжучої кромки.
Сталь 14C28N Sandvik™ steel є однією з новітніх розробок серед різних типів сталі торгової марки Sandvik. Завдяки оптимальному хімічним складом цей вищий сорт ножової сталі володіє унікальним набором властивостей, що дозволяє поєднувати високу твердість і гарну стійкість до корозії, що тягне за собою відмінне сохранене ріжучої кромки.
Ця марка має найвищий рівень міцності, повністю зберігаючи при цьому свою мікроструктуру. Лезо легко піддається переточування. У той же час ріжуча кромка добре зберігається без освіти микросколов і замінов леза.
З діапазоном твердості 55-62 HRC, сталь Sandvik 14C28N ідеально підходить для таких ножів як шефські ножі, ножі рибалок і мисливців, до яких зазвичай висуваються дуже високі вимоги щодо гостроти леза, стабільної ріжучої кромки і стійкості до корозії.
13C26 Sandvik™ steel — інструментальна нержавіюча хромиста сталь шведського виробництва, з оптимальними характеристиками для промислового виготовлення професійних виробів з високоякісної ріжучою кромкою. Після термообробки з'єднання вуглецю і хрому дає унікальне поєднання властивостей, а саме: дуже високу твердість, хорошу корозійну стійкість і зносостійкість.
Є однією з новітніх розробок серед різних типів сталі торгової марки Sandvik. Завдяки оптимальному хімічним складом цей вищий сорт ножової сталі володіє унікальним набором властивостей, що дозволяє поєднувати високу твердість і гарну стійкість до корозії, що тягне за собою відмінне збереження ріжучої кромки.
При разработке стали Sandvik 13C26 сильный акцент был сделан на области применения в качестве материалов для клинков. Это означало, что основной фокус при производстве был направлен на улучшение показателей твердости стали, остроты лезвия и стабильности режущей кромки.
Sandvik 13C26 має найвищий рівень твердості при збереженні тонкої структури карбіду, що характерно для сталі Sandvik в цілому. З прекрасним збереженням властивостей ріжучої кромки і хорошою міцністю цей сорт сталі є відмінним вибором для тих ножів, де переважання ріжучих властивостей набагато важливіше помірної корозійної стійкості.
З рекомендованим діапазоном твердості 55-62 HRC, виняткову стійкість ріжучої кромки, особливою гостротою і відмінною міцністю, Sandvik 13C26 рекомендується використовувати при виробництві хірургічних інструментів, бритв, а також в якості леза ножів повсякденного носіння, особливо за умови покриття їх іншими шарами сталі або антикорозійними складами.
(Частково інформація взята з сайту inway.com.ua)
- Історія розвитку італійських автоматичних стилетівІсторичні факти про італійських автоматичних стилетахПовна версія статті